četvrtak, 8. siječnja 2009.

RPG-29 Vampir

Krajem osamdesetih godina sovjetski konstruktori pristupili su razvoju novog lakog bestrzajnog protivoklopnog sredstva, sposobnog da sa prednje strane uništi sve tipove tenkova koji su se tada nalazili u operativnoj upotrebi. Rezultat ovog rada je ručni bacač raketa RPG-29 Vampir, kalibra 105 mm.

freedom3

Ručni bacač RPG-29 namjenjen je za uništavanje tenkova, oklopnih vozila, bunkera i utvrđenih objekata na daljinama do 450 m. Zamišljen je kao protivoklopno sredstvo motoriziranog pješadijskog voda, a opslužuju ga dva vojnika.

Sistem RPG-29 se sastoji od dva osnovna djela: lansera i raketnog projektila.

Lanser raketa je predviđen za višekratnu upotrebu. Opremljen je optičkim i rezervnim mehaničkim ciljnikom, a po potrebi se postavlja pasivni noćni ciljnik. U pokretnom položaju lanser je rastavljen na dva djela, koje u posebnoj torbi prenosi jedan vojnik.

Raketni projektil PG-29V kalibra 105 mm se sastoji od tandem-kumulativne bojeve glave i raketnog motora. Bojeva glava probija 650 mm homogenog pancirnog čelika iza reaktivnog oklopa, a efikasna je i protiv betonskih građevina i podzemnih bunkera.

freedom3

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Kalibar: 105,2 mm

Masa bacača: 11,5 kg

Masa projektila: 4,5 kg

Početna brzina projektila: 130 m/s

Ciljnička daljina gađanja: 450 m

Probojnost: 650 mm

JohnSmith

Nema komentara:

Objavi komentar