četvrtak, 8. siječnja 2009.



Beretta 92 FS kao sigurno jedan od najpoznatijih pištolja prošloga stoljeća te vrlo vjerojatno i jedan od najljepših pištolja ikada napravljenih ni u novom stoljeću ne prestaje privlačiti pozornost struke, ljubitelja vatrenog oružja, profesionalnih strijelaca te kolekcionara oružja

Nakon što je osamdesetih godina prošlog stoljeća pod oznakom M 9 usvojen kao službeni pištolj američke vojske, Beretta 92 FS jest kao malo koje oružje na svijetu pokrenuo pravu lavinu zanimanja struke i civilnih strijelaca za velikokapacitetnim pištoljima ozbiljnih kalibara.
Talijanski proizvođač vatrenog oružja Fabbrica D´Armi Pietro Beretta S. p. A. s tradicijom proizvodnje oružja od 1526. godine sigurno se ubraja u najstarije proizvođače oružja na svijetu. Ako možda kojim slučajem i nije najstariji proizvođač, u što sumnjamo, Beretta je sigurno najpoznatije ime među proizvođačima oružja. Poznata po izvrsnom oružju te najkvalitetnijim materijalima, tvornica Beretta stoljećima opskrbljuje oružjem mnoge vojne i policijske snage diljem svijeta. Tijekom duge povijesti proizvodnje vatrenog i inog oružja mnogi su Berettini modeli zbog svojih konstrukcijskih i dizajnerskih rješenja te izvrsne kvalitete ostali upisani zlatnim slovima. No, uz sve dužno poštovanje prema svim prethodnim modelima iz Berettine produkcije, uključujući i jurišne puške, kratke strojnice, vojne, policijske i civilne sačmarice te lovačke puške, model koji je donio svjetsku slavu i golemu zaradu matičnoj tvornici jest pištolj Beretta model 92 FS poznat još i kao službeni američki vojni pištolj M 9. Slijedom tog uspjeha danas na svijetu vjerojatno ne postoji osoba, a koja je imalo povezana s oružjem, koja ne zna da je Beretta 92 FS službeni pištolj američkih vojnih snaga.
Sama činjenica da je model 92 FS zamijenio nakon 75 godina u službi "Uncle Sama" dokazani i danas omiljeni Coltov pištolj M 1911 kalibra .45 ACP poznatiji kao Government model odjeknula je u svijetu oružja poput bombe. Uz sve američke proizvođače vatrenog oružja poput Colta, Smith & Wessona i Rugera odluka o izboru talijanskog pištolja kao službenog oružja posljedično je dovela do sve veće popularnosti Berette 92 FS i među civilnim strijelcima te porasta zanimanja mnogih policijskih službi diljem svijeta.
Dakako, ne treba zanemariti niti utjecaj holywoodskih filmova posebice mega popularnog serijala "Lethal Weapon" s Melom Gibsonom i Dannyjem Gloverom u naslovnim ulogama policajaca. Scene iz prvog dijela serijala u kojima se njih dvojica prepiru oko prednosti oružja (Glover, stariji, zastupa revolver, a Gibson, mlađi, ide u korak s trendovima te zastupa pištolj, naravno Berettu 92 FS) gotovo su antologijske.

Nema komentara:

Objavi komentar