četvrtak, 8. siječnja 2009.



AK-47 je jurišna puška koju je dizajnirao Mihail Kalašnjikov i koja je korišćena u mnogim državama Istočnog bloka tokom Hladnog rata. U poređenju sa puškama iz Drugog svetskog rata, AK-47 je lakši, kompaktniji, kraćeg dometa, sa manjim 7.62 × 39 mm spremnicia i imao je mogućnost određene paljbe. On je jedan od prvih pravih jurišnih pušaka i ostaje najrasprostranjeniji. AK-47 i njegove brojne varijante su proizvođene u velikim brojevima u odnosu na druge jurišne puške i još uvek se proizvodi.




Značajne osobine:
AK-47 je prost i jeftin za proizvodlju i lak za čišćenje i održavanje. Njegova snaga i moć su legendarne. Veliki plinski klip, značajno rastojanje između pokretnih delova i zakrivljen dizajn spremnika su omogućili pušci da podnese velike količine strane materije i pucanje bez zakočenja. Ova pouzdanost je došla po cjenu preciznosti.

Zadnji stepeni nišan je podesiv, gjde svaki položaj obelježava stotine metara. Prednji nišan je za podesiv radi projekcije na terenu. Podešavanje protoka plina je urađeno u tvornici prije prodaje. Borbena podešavanja usmjeravaju metke nekoliko centimetara iznad ili ispod točke nišanjenja u dometu od približno 250 metara. Ovo blisko podešavanje omogućava korisniku da puca na bliske mete bez podešavanja nišana. Duža podešavanja su namenjena za čišćenje terena. Ova podešavanja odražavaju Mosin-Nagat i SKS Simonov puške koje je AK-47 zamjenio. Ovo je olakšalo prelaz i trening.

Cjev i komora, kao i plinski klip i unutrašnji plinski cilindar, su uglavnom kromirani. Ova obloga je drastično produžila vjek trajanja ovih djelova čineći ih otpornim na koroziju i grebanje. kromiranje kritičnih djelova je sada uobičajeno u većini modernih vojnih oružja.






Balistika
Standardni AK-47 ispaljuje 7.62 × 39 mm municiju sa izlaznom brzinom od 710 metara u sekundi. Izlazna energija je 1.990 džula. Dužina spremnika je 38,6 milimetara, a masa oko 280 grama. Masa metka je obično 123 grama. AK-47 i AKM sa spremnikom od 7.62 × 39 mm imaju efikasan domet od oko 300 metara. Radi upoređenja 7.62 × 54R mm spremnici imaju municiju od 185 grama sa brzinom od 818 metara u sekundi sa približno 4.000 džula energije.

freedom3

JohnSmith

Nema komentara:

Objavi komentar